Over Margriet Kroeze

Margriet Kroeze Tekenen en schilderen is voor mij de wereld om mij heen waarnemen, onderzoeken en hetgeen ik beleef en ervaar verbeelden. Mijn schilderijen verbeelden rust, schoonheid, verstilling en sfeer. De onderwerpen die ik schilder gaan voor mij leven, zo wordt een dennenappel of een boomstronk een wezen.

Inspiratie krijg ik in mijn directe omgeving, vooral via de natuur en de mens. Realistische schilderijen van landschappen, stillevens, interieurs meestal in olieverf, waarin licht en donker een belangrijke rol spelen zijn het resultaat. De schoonheid, wijsheid en tegelijkertijd de wreedheid van de natuur vind ik enorm fascinerend. Het landschap verhaalt over het leven en de wereld waarin we leven. In ieder schilderij beleef ik het onderwerp op een geheel persoonlijke wijze, een intense verbinding en ontmoeting. Ik werk graag en plein-air, buiten, ter plekke. In het atelier werk ik het schilderij of de tekening verder uit. Door het schilderen en tekenen van een landschap, een model of object naar waarneming, verbind ik mij met het onderwerp waaraan ik werk. In de natuur ervaar ik veel rust, mijn werk straalt die rust ook uit, mijn beleving wil ik overbrengen.

Naast landschappen en stillevens teken en schilder ik interieurs, model en portret. Ook bij het werken met mensen geldt, hoe meer je waarneemt, hoe meer je je kunt verbinden met de mens voor je. Zo veel schoonheid van binnen en van buiten.

Mijn opleiding schilderkunst volgde ik aan Academie Minerva te Groningen, de Académie des Beaux Arts te Brussel en de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Bij beeldhouwer Charles Henri uit Meppel heb ik geschilderd en model getekend.